تلفن تماس : 09023011132
شرکت اتوماسیون صنعتی فریان | خط تولید و ابزاردقیق

شرکت اتوماسیون صنعتی فریان | خط تولید و ابزاردقیق

شرکت طراحی اتوماسیون صنعتی فریان، برنامه نویسی اتوماسیون صنعتی، راه اندازی خط تولید، شرکت اتوماسیون صنعتی در تهران، کرج و سراسر ایران،خدمات اتوماسیون صنعتی،ابزار دقیق، برنامه نویسی ربات های صنعتی کوکا، زیمنس، انجام پروژه های اتوماسیون صنعتی و خودکار سازی

تفاوت PLC و میکروکنترلر

تاریخ انتشار : 2024/08/01
در نوآوری و فناوری یک روند کلی  وجود دارد که همه چیز به تدریج کوچکتر می شود. فقط کافیست به کامپیوترهایی به اندازه اتاق نگاه کنید که آنها در دهه های ۱۹۴۰ و ۵۰ استفاده می کردند! اکنون می توانید رایانه خود را روی مچ دست خود ببندید و الکترونیک منبع باز در حال گسترش عرصه صنعتی با رایانه های تک بردی مانند Raspberry Pi  را ببینید. علاقه به میکروکنترلرها و پتانسیل آنها هر روز در حال افزایش است، اما همیشه مشخص نیست که چگونه یک میکروکنترلر را از یک PLC تشخیص دهیم.
تفاوت PLC و میکروکنترلر

تفاوت PLC و میکروکنترلر

 

میکروکنترلر کامپیوتری است که می توانید از آن برای کنترل چیزها استفاده کنید. ویژگی های معمولی را با همه رایانه ها به اشتراک می گذارد، مانند:
  • CPU (واحد پردازش مرکزی)
  • رام (حافظه فقط خواندنی)
  • RAM (حافظه با دسترسی تصادفی)
  • I/O (دستگاه های ورودی و خروجی) مانند مانیتور، ماوس، صفحه کلید و چاپگر
  • برخی از ابزارهای بارگیری برنامه ها، مانند درایو دیسک
دستگاه‌های بزرگ‌تر مانند رایانه‌های رومیزی و رایانه‌های شخصی، رایانه‌های همه‌منظوره‌ای هستند که ظرفیت زیادی برای کارهای مختلف دارند. یک میکروکنترلر به یک عملکرد اختصاص داده شده است، مانند اجرای برنامه سلامت یا اجاق مایکروویو.

ویژگی های میکروکنترلرها

۱٫ میکروکنترلرها، اغلب میکروکنترلرهای تعبیه شده(embedded microcontrollers)، ویژگی ها یا اقدامات دستگاه دیگر را کنترل می کنند.
۲٫ میکروکنترلرها کوچک، سریع و ارزان هستند، بنابراین می توانید حداقل های لازم را برای انجام سریع کار انتخاب کنید.
۳٫ میکروکنترلرها تنها حدود ۵۰ میلی وات توان مصرف می کنند که کسری از متوسط ​​نیاز کامپیوتر است.
۴٫ میکروکنترلرها به یک وظیفه اختصاص داده شده اند و برنامه خاصی را اجرا می کنند که بدون تغییر در رام باقی می ماند.
۵٫ میکروکنترلرها یک دستگاه اختصاصی برای ورودی دارند، مانند یک کنترل از راه دور یا صفحه کلید. آنها معمولاً یک دستگاه برای خروجی دارند، مانند یک صفحه نمایش دیجیتال یا صفحه نمایش ویدیو. آنها همچنین می توانند سیگنال هایی را برای کنترل دستگاهی که در آن تعبیه شده است دریافت و ارسال کنند.
۶٫ بسیاری از میکروکنترلرها برای تحمل شرایط و دماهای شدیدتر مقاوم هستند. برای مثال، میکروکنترلر در موتور خودرو ممکن است مجبور باشد در محیط‌هایی از بیابان تا قطب شمال کار کند.
یک IC میکروکنترلر

یک IC میکروکنترلر

میکروکنترلرها قبلاً آیتم‌های تخصصی برای علاقه‌مندان به ساخت ربات‌ها و ابزارهای خودکار بودند. با گذشت زمان، آنها به قدری مقرون به صرفه و همه کاره شده اند. با گسترش عملکرد آنها، بسیاری از تولید کنندگان نیز شروع به استفاده از آنها برای کاربردهای صنعتی می کنند.

ویژگی های PLC

PLC یک میکروکنترلر در مقیاس بزرگتر است. و یک کامپیوتر صنعتی است که فرآیندهای تولید را تسهیل می‌کند و به اندازه کافی مقاوم است تا بتواند با محیط‌های سخت‌تر کنار بیاید. شما می‌توانید از آن برای هر عملکرد صنعتی با سیستم‌های خودکار که نیاز به تشخیص عیب فرآیند و کنترل دقیق و قابل اعتماد دارند، استفاده کنید.برای تعامل مستقیم با PLC، انسان ها به نوعی رابط ماشین انسانی (HMI) نیاز دارند. ساده ترین HMI شامل مایشگر و صفحه کلید اصلی است، اما سیستم های پیشرفته تر دارای صفحه نمایش لمسی هستند.
دستگاه های ورودی و حسگرها داده ها را به PLC شما منتقل می کنند، که این اطلاعات را پردازش می کند و از آن برای ایجاد خروجی در پارامترهای از پیش تعیین شده استفاده می کند. می توان آن را بر اساس نیازهای شما پیکربندی کرد، بنابراین می توانید از PLC برای نظارت بر داده های در حال اجرا استفاده کنید. می توانید از این برای تجزیه و تحلیل و بهبود عملکرد عملیاتی یا بهره وری خط تولید استفاده کنید.
پی ال سی PLC

پی ال سی PLC

CPU در یک PLC داده های برنامه را پردازش و ذخیره می کند، درست مانند CPU میکروکنترلر. با این حال، برای اتصال به بخش‌های عملکردی دستگاه، به ماژول‌های ورودی/خروجی نیز نیاز دارد تا اطلاعاتی را برای ایجاد نتایج خاص ارسال کند. کنترل‌های I/O می‌توانند دیجیتال یا آنالوگ باشند، با انواع ورودی از جمله سوئیچ‌ها، سنسورها . انواع خروجی شامل درایو، رله، چراغ و شیر برقی می باشد. مزیت قابل توجه PLC ها نسبت به میکروکنترلرها این است که ماژول های ورودی/خروجی را می توان به صورت سفارشی بر اساس نیازهای پیکربندی برنامه تنظیم کرد.
و همچنین دستگاه های ورودی/خروجی برای اتصالات داخلی، یک PLC به سیستم های خارجی مختلف متصل خواهد شد. برای نمونه، ممکن است داده های برنامه را از چندین دستگاه جمع آوری کرده و به یک سیستم SCADA (کنترل نظارتی و جمع آوری داده ها) صادر کنید. برای این منظور، چندین پورت و پروتکل های ارتباطی را در PLC خود خواهید یافت که آن را قادر می سازد با سیستم های دیگر ارتباط برقرار کند.

تفاوت های اساسی بین PLC ها و میکروکنترلرها

 

میکروکنترلرها باید تعداد و نوع صحیح ورودی/خروجی را برای برنامه شما داشته باشند، اگرچه گاهی اوقات می توان آنها را تبدیل کرد.

PLC ها معمولاً انتخاب های ورودی/خروجی بیشتری را ارائه می دهند زیرا برای کاربردهای صنعتی طراحی شده اند. اکثر آنها دارای عایق داخلی برای نقاط ورودی/خروجی برای محافظت در برابر آسیب های الکتریکی هستند.

جعبه و نصب

PLC ها محفظه و تجهیزات نصب لازم برای اتصال به دستگاه های خارجی ارائه می شوند. بیشتر میکروکنترلرها تجهیزات بدون جعبه و محفظه هستند – فقط یک برد ساده با پین های اتصالی هستند.

سیستم عامل و امنیت

میکروکنترلرها فقط با ساده ترین قابلیت ها ضروری هستند. اگر به موارد بیشتری نیاز دارید، باید خودتان آن را کدنویسی کنید، اگرچه سیستم عامل های استاندارد معمولاً کافی هستند. PLC ها همچنین دارای یک O/S ساده هستند اما با عملکردهای اضافی مانند برنامه های درونی و سیستم های نظارت برای اطمینان از یکپارچگی و امنیت داده ها نیز در خود دارند.

محیط های سخت و خشن

PLC ها به طور خاص برای شرایط صنعتی طراحی شده اند و برای محیط های سخت، مقابله با دماهای شدید، شوک و ارتعاش بهتر مجهز هستند. میکروکنترلرها برای مقاومت در برابر این شرایط به اتصالات و نصب منحصر به فرد نیاز دارند.

اکثر PLC ها همچنین با مواد مقاوم در برابر خوردگی و محافظت در برابر نویز الکترونیکی ساخته شده اند که می تواند باعث خرابی میکروکنترلرها شود.

PLCها همچنین دارای گواهینامه مورد تایید صنعت برای شرایط مناسب هستند، در حالی که میکروکنترلرها معمولاً چنین ندارند. برندهای خاص و برخی بردها متفاوت از میکروکنترلرهای معمولی هستند.

جمع بندی تفاوت PLC و میکروکنترلر

PLC ها به طور خاص برای شرایط صنعتی طراحی شده اند و برای محیط های سخت، مقابله با دماهای شدید، شوک و ارتعاش بهتر مجهز هستند. میکروکنترلرها برای مقاومت در برابر این شرایط به اتصالات و نصب منحصر به فرد نیاز دارند.

PLC یک میکروکنترلر بزرگ است. همان کارها را انجام می دهد اما با سرعت و عملکرد بالاتر. مزیت اصلی آن این است که می توان آن را سفارشی کرد. همچنین می توانیم در مرحله بعد ماژول ها را اضافه کنیم و تغییراتی را در نرم افزار در کنترل پنل  انجام داد. این امر سازگاری دستگاه را با شرایط متغیر بسیار آسان می کند.

 

برخی از مزایای PLC میکروکنترلر

  • PLC Control Panel یک محصول بسیار سفارشی مبتنی بر ریزپردازنده برای کاربردهای پیشرفته است.
  • می توان آن را برای کنترل هر چیزی برنامه ریزی کرد.
  • تعمیر و نگهداری آن راحت تر است.
  • عیب یابی PLC آسان است.
  • می توان آن را در میدان یا حتی از راه دور به روز کرد.
  • این برنامه با رایانه شخصی برنامه ریزی شده است و آن را بسیار کاربر پسند می کند.
  • قابل اعتماد و سریع است.
  • عملکرد آن در برابر میزان گرد و غبار و رطوبت بهتر است
  • آنها به راحتی می توانند با سایر کنترلرها ارتباط برقرار کنند.
  • آنها می توانند به نمایشگر مانند HMI متصل شوندکه عملکرد هر ماشینی را ساده می کند.

برخی از معایب میکروکنترلر

  • برنامه نویسی آن سخت است زیرا تنها زبان برنامه نویسی سطح پایینی را دارند.
  • با این یک کنترل کننده منطقی هستند، اما برای اینکه بتوان آن را انجام داد، تغییرات خسته کننده زیادی باید انجام شود.
  • توسعه آن سخت است
  • زمان توسعه آن بیشتر است.

برخی از مشتریان ما