تلهمتری با استفاده از حسگرها، مبدلها و فرستندهها کار میکند که پارامترهای فیزیکی اندازهگیری شده یا متغیرهای فرآیندی را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل میکنند.
این سیگنال های الکتریکی توسط دستگاه دیگری به سیگنال های کد شده تبدیل می شوند. انتقال بعدی از طریق روش های مختلف انجام می شود. از جمله ارتباطات بی سیم، کابل، اینترنت یا تله متری GPS.
دادهها به گیرندهای میرسند که آنها را جمعآوری، ضبط و پردازش میکند تا در اندازهگیریهای معمولی نمایش داده شود، به عنوان مثال، سرعت (کیلومتر در ساعت)، فشار سطح مایع مخزن، دما و غیره.
سیستم تله متری به سیستم های انتقال اطلاعات اشاره دارد. توسعه و تکامل آن در طول سال ها کار در بسیاری از زمینه های کاری را تسهیل کرده است.
به عنوان مثال، هوانوردی، کشاورزی، زیست شناسی، توزیع نیرو، وضعیت ذخیره سازی در مخازن آب (سدها) و حتی پزشکی مدرن از آن استفاده می کنند.
بدون شک تطبیق پذیری آن، آن را به ابزاری بسیار کاربردی برای همه تبدیل کرده است.
یک سیستم تله متری با استفاده از یک سیستم ارتباطی خودکار داده ها را در یک مکان دور جمع آوری می کند. مسئول جمع آوری اطلاعات، پردازش، (همچنین تجزیه و تحلیل) و انتقال آن به محلی که سیستم در آن نظارت می شود، است.
تجهیزات تله متری از چندین حسگر تشکیل شده است که مقادیر فیزیکی یا شیمیایی خاصی را اندازه گیری می کند. سپس این اطلاعات را برای تحویل و پردازش به سیگنال های آنالوگ/دیجیتال یا بی سیم تبدیل می کنند.
اگرچه در ابتدا طراحی این سیستم ها صرفاً سیمی بود، اما امروزه عمدتاً بی سیم هستند.
تله متری به عنوان سیستمی عمل می کند که اطلاعات را پردازش می کند و به گیرنده ها ارسال می کند. اما از لحظهای که دادهها توسط حسگرها گرفته میشوند، اطلاعات قبل از رسیدن به ما مراحل مختلفی را طی میکنند.
سیستمهای تلهمتری از حسگرها، آنتنها (انتقال فیبر نوری) و سایر عناصری استفاده میکنند که دادهها را پردازش میکنند و در صورت نیاز، اقدامی را تولید میکنند.
به طور کلی، طراحی هر سیستم تله متری از عناصر زیر تشکیل شده است.
سیستم تولید داده: به حسگرها، مبدلها و فرستندههایی اطلاق میشود که دادهها را گرفته، به سیگنالهای الکتریکی تبدیل کرده و تقویت میکنند.
سیستم Multiplexing: این جزء داده ها را قبل از ارسال ترکیب و فشرده می کند.
مدولاتور و رسانه فرستنده: در این مرحله داده ها توسط آنتن فرستنده یا یک رسانه فیبر نوری مدوله و ارسال می شود.
کانال انتقال: به رسانه ای اطلاق می شود که اطلاعات به وسیله آن حرکت یا مخابره می شود. به طور کلی، این کانال فیبر نوری یا هوا است.
گیرنده و دمدولاتور (آنتن گیرنده یا فیبر نوری): این قطعات سیگنال ارسالی توسط آنتن یا کابل فیبر نوری را دریافت می کنند.
سیستم De-multiplexing: وظیفه مالتی پلکس کردن سیگنال را بر عهده دارد، یعنی فشرده سازی داده هایی که قبلاً در مرحله دوم فشرده شده اند.
سیستم پردازش داده: در این جزء آخر، داده ها برای نشان دادن اطلاعات مورد نظر اپراتور پردازش می شوند.
برخی از مزایای سیستم های تله متری در زیر ذکر شده است.
مزیت اصلی سیستم های تله متری این است که داده ها را می توان از مکان های دور جمع آوری کرد.
با استفاده از تله متری می توان از مراجعه به سایت برای جمع آوری اطلاعات اجتناب کرد.
آنها مفید هستند زیرا اطلاعات ثابتی را در زمان واقعی ارائه می دهند.
تصمیم گیری در مورد عملیات را آسان می کند.
تصمیمات خط مشی توسط مدیریت ارشد برای اصلاحات، توسعه و بهبود عملکرد.
به خدمات بهتر به کسانی که به خدمات آن وابسته هستند کمک می کند.
در حال حاضر، کاربرد هایی که در آنها می توان از استفاده از تله متری استفاده کرد بسیار گسترده است. هر سیستمی که از تله متری استفاده می کند می تواند از راه دور کار کند. این عملکرد عملکرد تجهیزات را تسهیل می کند و امکان تصحیح خطاها و ارسال اطلاعات را فراهم می کند، عملکردهایی که از بسیاری جهات بسیار مورد توجه هستند.
تله متری اطلاعات را توسط حسگرهایی که آن را ارسال می کنند، می گیرد. مفید بودن برای اتخاذ تصمیمات خط مشی توسط مدیران مربوطه.
شکل فوق یک سیستم تله متری متعلق به یک سازمان اکتشاف و تولید نفت و گاز مشهور جهان است. مخازن نفت خام بلند مدت و مناطق اطراف آن را می توان با سیستم های تله متری مدیریت کرد. نحوه جمع آوری داده ها از منابع گوناگون را نشان می دهد. تولید را می توان در درازمدت مدیریت کرد و می توان ذخایر جدید را کشف کرد.
ادغام مقادیر زیادی از داده ها از مکان های مختلف در بازه های زمانی مختلف در یک مدل واحد و با وضوح بالا چالش برانگیز است. یک الگوریتم بسیار پیچیده از داده های جمع آوری شده از منابع زمین شناسی، سه بعدی، لرزه ای، ژئوشیمیایی، سیال، حفاری و تولید به عنوان ورودی استفاده می کند. با انجام این کار، می توان دقیق ترین تصویر را از آنچه در زیر سطح زمین نهفته است، ساخت. این روشی است که سیستم تله متری کمک می کند.
تله متری کاربردهایی در تحقیقات فضایی دارد که در حال حاضر بر روی ایستگاه های فضایی، ماه، مریخ و وسایل نقلیه پرنده فضایی انجام می شود. همچنین برای کنترل از راه دور فضاپیماها و ماهواره های مصنوعی مفید است.
اندازه گیری از راه دور نیز در محیط هایی که حضور انسان امکان پذیر یا ایمن نیست مورد نیاز است. این مورد در مورد اندازه گیری، نظارت و کنترل بزرگی در تاسیسات سکوهای نفتی یا معادن در اعماق زیاد است.
توسعه سیستم های تله متری برای پیگیری بعد از عمل شامل آزمایش های آزمایشگاهی است که در آن از مایکروویو الاستیک مغناطیسی برای اندازه گیری سیگنال هایی که به صورت بی سیم منتقل می شوند استفاده می شود. از کاربردهای این تحقیقات می توان به پیگیری بیماران بعد از عمل جراحی عروقی اشاره کرد.
برنامه تله متری پزشکی به جمع آوری اطلاعات از اندام های داخلی از طریق دستگاه هایی که با جراحی قرار می گیرند کمک می کند. سنسورهای نصب شده در تجهیزات می توانند در مورد خرابی آن یا سایر شرایط عملیاتی هشدار دهند.
به همین ترتیب، لرزه نگاری، هواشناسی و انواع دیگر حسگرها از تله متری برای ارسال سیگنال های هشدار استفاده می کنند.
تله متری برای ردیابی حیوانات، همچنین برای تخمین جمعیت آنها و کمک به حفظ تنوع زیستی مفید است.
تله متری برای کاربردهای مختلف در بخش خودرو استفاده می شود. به عنوان مثال، مالک ناوگان می تواند مسافت پیموده شده، مصرف سوخت، محاسبه مسیر، ردیابی و غیره را درک کند. در این تجارت، مدیریت مبتنی بر داده بر اندازه گیری کار و تعاملات نیروی کار برای بهبود عملکرد سازمان برای رسیدن به اهداف خود تکیه دارد.
تله متری به اطلاع از وضعیت فیدرها، تقاضا و برنامه ریزی خاموش شدن برای فعالیت های تعمیر و نگهداری کمک می کند.
اطلاعات مربوط به ذخیره آب در سدها، ورودی، خروجی و تولید برق آبی. به جلوگیری از سیل و رها شدن آب به کشاورزی کمک می کند.
گاز کم مایه، گاز غنی، میعانات، و خط لوله خام با توزیع در سراسر بیابان پخش شده است. سیستم تله متری شناخت متغیرهای عملیاتی مانند سطوح مخزن، فشار خط جریان و دمای خط جریان را آسان می کند.